О нама

Не може се поуздано утврдити од када датира библиотека у Ловћенцу, али је њена историја богата. Постојала је још за време шездесетих погина прошлог века, као облик школске библиотеке, да би је након страдања у пожару Месна заједница Ловћенац обновила, сместила у своје просторије и, уз 500 спашених књига, донирала фонд од 4.000 књига, прилагођених свим узрастима и групама.

1. јануара 1976. године формира се општинска библиотека са називом Матична библиотека Мали Иђош, и библиотека у Ловћенцу, заједно са библиотекама у Малом Иђошу и Фекетићу, постаје један од три огранака заједничке библиотеке. Услед пресељења матичности из Библиотеке Матице српске у Градску библиотеку Суботица, новонастала општинска библиотека мења назив у Библиотека Мали Иђош.

По свом типу огранак у Ловћенцу је народни и општи, служи грађанима и редовно проширује свој разнолики фонд потребама сваког појединца, због чега и добија званични назив Народна библиотека Ловћенац.

Услед велике потребе грађана за књигом, ових година огранак у Ловћенцу доживљава своју обнову и постаје главно место културних збивања у селу. При њему се формира Културно-уметничко друштво, Књижевни клуб „Бранко Миљковић“, отвара се изложбени салон, а „Октобарски дани културе“ постају његова централна манифестација. Златни дани трајали су све до 2000. године, када је, услед недостатка основних средстава, библиотека морала да се одрекне својих споредних активности и посвети више основној делатности – раду са читаоцима.

Током година, огранак у Ловћенцу је више пута мењао своје адресе, да би на данашњој локацији коначно био стациониран октобра 1986. године.

Од јануара 2014. године до новембра 2015. огранак није радио.

Данас Народна библиотека Ловћенац има 9.604 књига и може се похвалити богатим опусом из области науке и знања, књижевности, историје, религије, уметности, природних и друштвених наука, итд. Организује креативне радионице за децу, промоције књига, књижевне вечери, предавања. Од 2015. године прима недељни лист Илустрована политика. Врши активну сарадњу са основном школом, предшколском установом, те и осталим локалним удружењима која делују у области културе.


Директор: Ержебет Нађ: (kishegyesikonyvtar@gmail.com)