О нама

 Не може се поуздано утврдити од када датира библиотека у Ловћенцу. Постојала је још за време шездесетих година прошлог века, као облик школске библиотеке, да би је након страдања у пожару Месна заједница Ловћенац обновила, сместила у своје просторије и, уз 500 спашених књига, донирала фонд од 4.000 књига, прилагођених свим узрастима и групама.

1. јануара 1976. године формира се општинска библиотека са називом Матична библиотека Мали Иђош, и библиотека у Ловћенцу, заједно са библиотекама у Малом Иђошу и Фекетићу, постаје један од три огранака заједничке библиотеке. Услед пресељења матичности из Библиотеке Матице српске у Градску библиотеку Суботица, новонастала општинска библиотека мења назив у Библиотека Мали Иђош.

По свом типу огранак у Ловћенцу је народни и општи, служи грађанима и редовно проширује свој разнолики фонд потребама сваког појединца, због чега и добија званични назив Народна библиотека Ловћенац.

Током година, огранак у Ловћенцу је више пута мењао своје адресе, да би на данашњој локацији коначно био стациониран октобра 1986. године.

Од јануара 2014. године до новембра 2015. огранак није радио.

9. децембра 2018. библиотека у Ловћенцу добија име по академику Митру Пешикану и постаје Библиотека „Митар Пешикан“. У библиотеци се, такође, чува легат великог српског филолога који броји 637 књига и представља право благо за проучавање словенских језика.

Данас Библиотека „Митар Пешикан“ има око 11.000 књига и може се похвалити богатим опусом из области науке и знања, књижевности, историје, религије, уметности, природних и друштвених наука, итд. Организује креативне радионице за децу, промоције књига, књижевне вечери, предавања. Од 2015. године прима недељни лист Илустрована политика. Врши активну сарадњу са основном школом, предшколском установом, те и осталим локалним удружењима која делују у области културе.


Директор: Ержебет Нађ: (kishegyesikonyvtar@gmail.com)